Mit akar a többség?

 2013.07.16. 16:49

A többség kormányváltást szeretne - olvasom egy hírportálon. Tarol a Fidesz - látom egy másik oldalon. Mindkét cikk egy friss közvélemény-kutatás eredményéről ír, persze más narratívában. Egy mondás szerint "a statisztika olyan, mint a bikini - sok mindent megmutat, de a lényeget eltakarja." De mi a lényeg?

A politika szempontjából a lényeg, hogy ki tud hatalomra jutni 4 évente. Ebben a megközelítésben az, hogy az emberek nagyobb része kormányváltást szeretne, nem fontos. Önmagában kormányváltó hangulattal nem lehet választást nyerni/elbukni. Ameddig nincs olyan politikai erő, amely szavazatokra tudná váltani az elégedetlenséget, a többség akarata nem lesz más, mint közhangulat. Már pedig a felmérésből az is kiderül, hogy a többség az ellenzékkel sem elégedett, vagyis a kormány megnyugodhat, teljesítményének rossz megítélése ellenére egyelőre nincs mitől tartania.

Fontos kiemelni, hogy egyelőre. A megkérdezettek 45 %-a ugyanis nem tud pártot választani. Ennyi bizonytalan szavazó pedig okozhat még meglepetést. A címben feltett kérdésre tehát válaszolhatnék úgyis: nem tudjuk, mit akar a többség, hiszen egy jelentős része még nem döntött. A politika világában azonban első sorban a biztos pártválasztók többségének akarata a fontos, mert ők döntenek a választásokon, ez a többség pedig jelenleg helyén hagyná a kormányt.

A bejegyzés trackback címe:

https://probono.blog.hu/api/trackback/id/tr455407481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.16. 18:47:28

A többség nem akarja sem a Fideszt, sem az ellenzéket. Ennek eerdménye: nyer a Fidesz.
süti beállítások módosítása