Népmesei fordulat

 2013.09.14. 13:05

Mégse lesz közös MSZP - Együtt - MP lista és közös miniszterelnök-jelölt sem, de a pártok összehangolják a kampányukat. A hír hallatán egyből eszembe jutott a székely ember lányának esete, aki vitt is ajándékot meg nem is a királynak. Sok ismerősöm mondta erre a fele más megállapodásra, hogy ebből így nem lesz kormányváltás, véleményem szerint viszont ezzel még nem dőlt el semmi, korai lenne temetni az összefogást. Ennek a helyzetnek vannak ugyan hátrányai, de előnyei is, csak a pártokon múlik milyen eredménye lesz a "közös" indulásnak.

Mátyás király és a bíró lánya.jpg

A vegyes választási rendszer miatt az összefogás szempontjából az a fontosabb, hogy a választókerületekben ne indítson a két párt egymás ellen jelölteket, ezt pedig rögzítették a megállapodásban. A közös lista hiánya egy későbbi koalíció esetén nem jelent szavazatveszteséget. Más kérdés, hogy az emberek nem nagyon szeretik megosztani az egyéni és listás szavazatukat két induló között, fontos tehát, hogy a kampányban a pártok megértessék az állampolgárokkal, hogy miért van most erre szükség. A miniszterelnök-jelölt hiánya zavaróbb lehet, "vezér-demokráciában" élünk, ahol a kampányban a vezérnek fontos szerepe van, arról nem beszélve, hogy az emberek szeretnék tudni, hogy voksukkal kit ültetnek a miniszterelnök székbe. A megállapodást elnézve (a jobban szereplő párt adja a miniszterelnököt) az az érzésem támad, hogy ez a kérdés már eldőlt (nagy valószínűséggel az MSZP kap több szavazatot ), így viszont talán érdemesebb lett volna előre megállapodni a jelölt személyéről.

Az elmaradt közös indulás egyik legnagyobb előnye, hogy a pártoknak nem kellett közös programot összeállítania, ami biztosan felszínre hozott volna kisebb nagyobb ellentéteket (pl. a rezsicsökkentés jelen formában való szükségességéről mást gondolnak a felek). Az MSZP és az Együtt-PM is a saját programjával kampányolhat, de akár fel is oszthatják egymás között a közpolitikai területeket. Ami nagyon fontos, hogy a saját programok bemutatása mellett legyen egy jól összehangolt közös kampány is, ahol a két párt egységként jelenik meg. A közös pontokat és célokat ki kell hangsúlyozni és elhitetni az emberekkel, hogy a döcögős indulás ellenére, a két párt együtt tud működni és az összefogás eredményes lehet. Véleményem szerint ez kulcskérdés.

A bejegyzés trackback címe:

https://probono.blog.hu/api/trackback/id/tr655513105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása