Variáció egy beszédre

 2014.08.08. 17:43

 

 A következőkben a miniszterelnök tusványosi beszédével foglalkoznék röviden, hiszen az elmúlt hetekben sokan szólaltak meg a témában, próbálták értelmezni a beszédet és az illibeárlis állam fogalmát. Természetesen, ahogy ezt már megszokhattuk a politikai szereplők eltérő érdekeiknek megfelelően máshogy magyarázták Orbán beszédét. A következő sorokban kísérletet teszek egy érdekmentes értelmezésre, ami talán segít eligazodni az olvasónak abban, miként értelmezze a miniszterelnök szavait.

A legtöbb ellenzéki kritika szerint Orbán le akarja rombolni a liberális demokráciát és egy diktatórikus államot épít fel helyette. A két állítás elsőre úgy tűnik, hogy szorosan összefügg, egyik a másikból következik. Ezek az értelmezések abból fakadnak, hogy a liberális demokráciát magával a demokrácia fogalmával azonosítják, meglátásom szerint tévesen. A demokráciának is sok fajtáját különböztetik meg a politikatudományban, a liberális demokrácia tehát csak az egyik, de nem kizárólagos fajtája a demokráciának. Találkozhatunk olyan értelmezéssel, miszerint minden politikai rendszer, ahol érvényesülnek az emberi jogok, liberális demokráciának tekintünk. Ebben  megközelítésben a illiberális állam valóban egy diktatórikus államot feltételez. Orbán azonban azt is mondta a beszédében, hogy az emberi jogokat továbbra is biztosítani kell. Az Orbán féle liberális demokrácia fogalom tehát különbözik a fent említett definíciótól. Eszerint, a liberális demokrácia azt az államfelfogást jelenti, mely a klasszikus liberális elméletből indul ki. Ebben a demokráciában az egyén szabadsága a legfontosabb elv, az állam feladata pedig első sorban az, hogy biztosítsa az egyén jogainak érvényesülését.

Ha elfogadjuk, hogy a miniszterelnök ezt a fajta liberális államot bírálta, látni fogjuk, hogy valójában semmi újat nem mondott. A Fidesz ha nem is kezdetektől, de elég rég óta konzervatív politikát folytat, az illiberális állam pedig valószínűleg a konzervatív demokrácia szinonimájának feleltethető meg. Hogy ez a fajta demokrácia felfogás mennyiben különbözik a liberális demokráciától, megérne egy külön bejegyzést, de aki végig hallgatta/olvasta Orbán beszédét, nagyjából érti, milyen ez a politikai rendszer.

Ami számomra érdekes volt a beszéd kapcsán, hogy sokakban keltett félelmet, vagy fogatták el fenntartás nélkül az ellenzéki értelmezést, és véleményem szerint nem azért, mert nincsenek tisztában a liberális demokrácia eltérő fogalmával, hanem mert a politikai kormányzás stílusa olyan, amilyen. Talán a Fidesz sem számított rá, hogy majd így fogják támadni a miniszterelnököt a beszéd után, ha azonban az eddigi agresszív, a konszenzust minimálisan sem kereső kormányzást is mellé tesszük, máris jobban érthető, miért volt olyan könnyű félremagyarázni a beszédet.

A bejegyzés trackback címe:

https://probono.blog.hu/api/trackback/id/tr945974421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2014.08.09. 11:45:54

"A következőkben a miniszterelnök tusványosi beszédével foglalkoznék röviden"

Ezzel már egy kicsit elkéstél.
Nem olvastam, de ha egy közismert, fizetett fidesztroll egyetért veled akkor elképzelhető milyen az "elemzésed". Vagy inkább orbánmosdatásod.
Tanuljátok már meg végre fideszcsicskák, ha utólag magyarázgatni kell a vajdátok beszédét akkor az már régen rossz. Esetleg kereshetnétek helyette valaki mást!
Ne mondd már, hogy nem akad az egész fideszben az orbánnál jobb politikus! Mert akkor elég egy alsó kategóriás párt vagytok. z meg nem mentesít benneteket, hogy gyakorlatilag nincs ellenzéke a fidesznek...

Löki 2014.08.18. 17:20:39

@IGAZI_kovi1970:
Kedves olvasó!

Sem fizetett sem más módon jutalmazott fidesztroll nem vagyok. Sok szempontból nagyon távol áll tőlem mostani kormány hatalomgyakorlási módja. Ez egy értelmezési kísérlet volt. Nem állítom, hogy Orbán biztosan így gondolta, ahogy leírtam, csupán azt, hogy talán így értette. Azt sem állítottam, hogy a fideszben nincs senki, aki jobb politikus lenne Orbánnal. (már csak azért sem, mert nem is gondolom így)
süti beállítások módosítása