Terveim szerint ebben a blogban elsősorban politikai elemzések kapnak majd helyet, első bejegyzésként viszont írnék pár sort a politikai gondolkodás természetéről és a politikai elemzés céljáról.

A legtöbb ember - ahogyan korábban én is - a politikát a jó és a rossz küzdelmeként képzeli el. Persze nincs ebben semmi meglepő, a politikai szocializáció során először szüleinktől tanuljuk meg, hogy "az a párt rossz", majd felnőttként a politikusok próbálnak meggyőzni arról, hogy politikai ellenfeleik az "ördöggel cimborálnak". 

Good and Evil.jpg

Bár ez a kép kétség kívül megkönnyíti a politikáról való gondolkodást, nem visz hozzá közelebb. Ahhoz, hogy jobban megértsük a politikát, szükség van egyfajta távolságtartásra. A választópolgárok többsége szilárd pártpreferenciával rendelkezik, de ez önmagában még nem akadálya annak, hogy megértsük a politika működési logikáját és objektív képet kapjuk a politika világáról. Ehhez azonban az kell, hogy nyitottak legyünk mások véleményére és mindenféle előítélet és ideológia nélkül szemléljük a politikai aktorok megnyilvánulásait. Ez persze nehéz, hiszen az emberi természet egyik sajátossága, hogy a neki tetsző véleményeket szívesebben fogadja be. De ha csak az egyik oldalról informálódunk, soha nem fogjuk megérteni a szereplők valódi motivációit és a politikai működését.

Ahogy Török Gábor egy interjúban mondta: "Egy elemzőtől a többség saját politikai nézeteinek megerősítését várja", és tapasztalatom szerint ennek a legtöbb politikai tartalmú blog igyekszik is eleget tenni. Az itt olvasható bejegyzések célja ettől eltérően a politikai események elemzése és értelmezése lesz. Bár ilyen blogokból kevesebb van, mégis azt gondolom, hogy elsősorban ez a fajta elemzői műfaj alkalmas a politikában való eligazodáshoz és ezzel együtt az állampolgári tudatosság és aktivitás megteremtéséhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://probono.blog.hu/api/trackback/id/tr835404247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása