A csomagolás művészete

 2013.07.31. 15:37

"Ezzel lezárjuk a múltat és tovább tudunk lépni. Jövőre a növekedésre, a magyar családok és vállalkozások érdekeire, azok támogatására tudunk már koncentrálni... Végre nem a törlesztőrészletekre kell spórolni, így nagyobb lesz az ország mozgástere" - reagált a Fidesz szóvivője arra a hírre, hogy a kormány előtörleszti az IMF hitel fennmaradó részét. 

Az első bejegyzésben már leírtam, hogy a politika működésének megértéséhez szükség van egy előítéletektől és ideológiai meggyőződésektől mentes szemléletmódra. Ez a politikai eredmények megítélésénél hatványozottan igaz. A politikus dolga, hogy az elért eredményeket giccses csomagolópapírba tegye, majd átkösse aranyszínű szalaggal. A "jó" választó nem nyúl a csomagoláshoz, meghagyja olyan szépen, ahogy azt megkapta. 

ajandek02_sxc.jpg

Pedig ha jobban kibontjuk Selmeczi Gabriella szavait (vagyis a csomagolást) látni fogjuk, hogy az IMF hitel visszafizetése inkább csak szimbolikus jelentőséggel bír. Több elemzés is rávilágított már arra, hogy az előtörlesztésnek gazdasági értelemben semmilyen plusz hozadéka nincs, ehhez ugyanis a piacról felvett drágább hitelt kellett felvenni. Az IMF felé fennálló tartozás nem befolyásolja a családok és vállalkozások támogatását. Semmivel sincs tehát nagyobb mozgástere a kormánynak, ugyanúgy kell majd törlesztenünk mint eddig, csak nem az IMF-nek. Ami viszont nem tűnik gazdaságilag racionális döntésnek, az politikailag nagyon is az.

Egyrészt az uborkaszezon kellős közepén jól jön a kormányzat számára egy pozitív hír, másrészt a korábbi kommunikációba beleillesztve (miszerint a Nemzetközi Valutaalap Magyarország ellensége), fényes győzelemként lehet tálalni, hogy nincs már tartozásunk az IMF felé.

A kormány tehát tette dolgát, vagyis amit a politikai logika megkövetelt. A tudatos állampolgár feladata ezekben a helyzetekben, hogy a csomagolás alá nézzen, mert csak így fogja tudni, mit is kapott ajándékba.

A bejegyzés trackback címe:

https://probono.blog.hu/api/trackback/id/tr365435725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása