Vizsgálóbizottságot a népnek!

 2013.12.02. 20:37

Milliárdos adócsalásokhoz asszisztál a NAV - állítja Horváth András, az adóhatóság egyik volt dolgozója. Az ügyből hamar politikai botrány lett, miután kiderült, hogy Horváth kormányzati politikusokat is tájékoztatott erről, de azok érdemben nem foglalkoztak az kérdéssel. Az ellenzék tette a dolgát, és parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte, ám úgy tűnik, erre nem sok esély van, miután az ellenzéki pártok megosztottak, a kormánypártok pedig nem akarnak vizsgálódást.

De miért nem? Talán nem érdeke a kormánynak, hogy kiderüljön az igazság?  Nem tudhatjuk. Abban  viszont biztosak lehetünk, hogy a parlamenti vizsgálóbizottság nem alkalmas arra, hogy feltárja az igazságot. Ez ugyanis nem igazságszolgáltatási szerv, hanem sokkal inkább politikai. Politikusok ülnek benne, akik a politikai logika alapján fognak döntést hozni. A vizsgálóbizottság funkciója nem az igazság kiderítése, hanem a politikai ellenfél nyilvánosság előtti meghurcolása. Ahhoz, hogy hosszú ideig napirenden lehessen tartani a kormány számára kínos ügyet, a vizsgálóbizottság felállítása az egyik legjobb eszköz. Éppen ezért, ha a kormánynak nincs is félnivalója, nem fogja támogatni az ellenzéki kezdeményezést.

Mi hát a jó döntés? A kormánypártok részéről ilyen aligha van. Ha rábólintanak a bizottság megalakulására, azzal eszkalálják az ügyet. Ha viszont nem támogatják, azzal azt látszatot keltik, hogy van sárosak az ügyben. A Fidesz nem ismerte fel, hogy Horváth András megkeresésével foglalkoznia kell, így most két rossz megoldás közül választhat. Mint oly sokszor, most is a hallgatás politikája mellett döntött és csak reménykedhet, hogy az ellenzék ugyan olyan ügyetlen lesz a téma napirenden tartásával, mint a vizsgálóbizottság felállításával.

A bejegyzés trackback címe:

https://probono.blog.hu/api/trackback/id/tr985671834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása